A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Леонід Глібов – український байкар

Дата: 05.03.2024 16:58
Кількість переглядів: 158

Фото без описуЄ письменники, ім’я яких, незважаючи на різноманітність їх творчого доробку, асоціюється переважно з одним літературним жанром. Таким в українській літературі є Леонід Глібов. Він увійшов в історію рідного письменства як видатний байкар.

Леонід Іванович Глібов народився 5 березня 1827 року у селі Веселий Поділ Хорольського повіту на Полтавщині в родині управителя маєтків магнатів Родзянків. Початкову освіту здобув удома за допомогою матері, а у 1840 році вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де вийшла його перша збірка. У жанрі байки Леонід Глібов почав писати під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкувались у газетах.

У 1855 році, після закінчення ліцею, Леонід Глібов працював вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі. Поет-байкар певний час жив, працював і творив саме тут і саме з Чорним Островом пов’язана частина його життя. Зокрема, саме тут була написана його відома байка «Щука», в образах котрої прослідковується власник села. Вважається, що саме через скандал, пов’язаний із «Щукою», Глібов назавжди залишив Чорний Острів та переїхав до Чернігова.

Широке визнання в українській літературі Леонід Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню байок. Перша збірка “Байки Леоніда Глібова” містила 36 творів – вийшла у Києві у 1863 році.

Помер Леонід Глібов у Чернігові, де його й поховали на території монастиря Святої Трійці.

На вшанування українського поета у селищі Чорний Острів в палаці Пшездецьких відкрито літературно-краєзнавчий музей імені Леоніда Глібова, який відвідують туристи з усієї України. Одна із вулиць містечка носить його славетне ім’я, а поруч зі школою встановлено пам’ятник Леоніду Глібову.

Вже традиційно, продовж багатьох років, містечко Чорний Острів приймає юних пошановувачів байки на відкритому конкурсі читців та театральних колективів ім. Леоніда Івановича Глібова «Дух Генія вита Подільським краєм».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь