A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Як використати грощі єВідновлення

Дата: 20.10.2023 12:50
Кількість переглядів: 590

Фото без опису

Шановні мешканці громади!

До уваги власників житлових будинків, які подали заяву на компенсацію по програмі єВідновлення та отримали кошти на проведення ремонтних робіт. Відповідно до Постанови КМУ від 21.04.2023р. №381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення” (далі- Порядок):

1. УМОВИ ТА РОЗМІР КОМПЕНСАЦІЇ.
Компенсація для проведення ремонту надається за умови, що об’єкт нерухомого майна може бути відновлено шляхом поточного чи капітального ремонту. 
Залежно від розрахованої в чек-листі суми компенсації ремонтні роботи, необхідні для відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна, поділяються на:
ремонт категорії А - розрахована сума компенсації не перевищує 200 тис. гривень;
ремонт категорії Б - розрахована сума компенсації становить:
- від 200 тис. гривень до 350 тис. гривень - для квартир (житлових приміщень) у багатоквартирному будинку (у разі, коли місця загального користування не пошкоджені); або
- від 200 тис. гривень до 500 тис. гривень - для одноквартирних будинків, зокрема відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.
Виплата компенсації для проведення ремонту здійснюється в такому порядку:
виплата компенсації для проведення ремонту категорії А здійснюється одним платежем після затвердження рішення комісії про надання компенсації уповноваженим органом;
виплата компенсації для проведення ремонту категорії Б здійснюється двома платежами:
- 70 відсотків суми компенсації для проведення ремонту виплачується після затвердження рішення комісії про надання компенсації уповноваженим органом;
- залишок в обсязі 30 відсотків суми компенсації для проведення ремонту виплачується після подання повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт відповідно до пункту 27 цього Порядку та висновку комісії про виплату залишку коштів за результатами проміжної верифікації.
Залишок суми невиплаченої компенсації для ремонту категорії Б зберігається на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до внесення рішення комісії про надання компенсації до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

2. ВИКОРИСТАННЯ СУМИ КОМПЕНСАЦІЇ.
Отримувач компенсації протягом 12 місяців з дня отримання компенсації для проведення ремонту категорії А або 18 місяців у разі проведення ремонту категорії Б повинен її використати на ремонтні роботи, визначені у чек-листі. Будівельна продукція, придбана за рахунок компенсації для проведення ремонту, повинна бути використана виключно для проведення ремонтних робіт на пошкодженому об’єкті та не може бути продана, подарована або відчужена в іншій спосіб.
Перелік груп будівельної продукції, що може бути придбана отримувачем за кошти компенсації для проведення ремонту, наведено в додатку 1. Продаж будівельної продукції інших груп заборонено.
У разі невикористання отримувачем компенсації для проведення ремонту протягом встановленого строку кошти повертаються відповідно до пункту 21  Порядку.
Отримувач компенсації для проведення ремонту зобов’язаний:
дотримуватися вимог цього Порядку, зокрема щодо цільового використання коштів для придбання будівельної продукції з метою проведення ремонту отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт, визначених у чек-листі;
дотримуватися вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та враховувати рекомендації із звіту з технічного обстеження пошкодженого об’єкта нерухомого майна;
здійснювати заходи щодо мінімізації негативного впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище під час виконання робіт з відновлення експлуатаційної придатності об’єкта;
після завершення ремонтних робіт, визначених у чек-листі, подати повідомлення у мобільному додатку Порталу Дія (Дія);
сприяти проведенню верифікації та моніторингу.
Отримувач компенсації за виконаний ремонт зобов’язаний:
дотримуватися вимог цього Порядку;
одночасно з поданням заяви підтвердити, що не отримував грошову чи матеріальну допомогу для проведення ремонтних робіт, яка буде підлягати відшкодуванню згідно з цим Порядком, від громадських чи міжнародних організацій, зокрема благодійних, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;
сприяти проведенню моніторингу.
Закриття спеціального рахунка може здійснюватися за ініціативою отримувача компенсації. У разі наявності на спеціальному рахунку коштів на момент закриття рахунка за ініціативою отримувача компенсації такі кошти вважаються невикористаними отримувачем компенсації і протягом встановленого строку повертаються відповідно до пункту 21  Порядку.
Спеціальний рахунок закривається банком (без заяви отримувача компенсації) через 12 місяців з дня зарахування компенсації у разі проведення ремонту категорії А та 18 місяців з дня зарахування компенсації - у разі проведення ремонту категорії Б або через 12 місяців з дати відкриття спеціального рахунка у разі, коли на рахунок не зараховувалася компенсація.
Відповідно до положень цього Порядку залишок невикористаних коштів із спеціального рахунка отримувача компенсації через 12 місяців з дня зарахування компенсації у разі проведення ремонту категорії А та 18 місяців з дня зарахування компенсації - у разі проведення ремонту категорії Б повертається банками протягом 20 календарних днів на рахунок АТ “Ощадбанк”, а АТ “Ощадбанк” - на небюджетний рахунок Мінінфраструктури.

3. ЗВІТ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ КОМПЕНСАЦІЇ.
Після завершення ремонтних робіт, визначених у чек-листі, отримувач компенсації для проведення ремонту зобов’язаний протягом 15 робочих днів подати (засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), повідомлення про завершення ремонтних робіт разом з фотофіксацією завершених ремонтних робіт.
У разі проведення ремонту категорії Б отримувач компенсації зобов’язаний після придбання будівельної продукції та оплати ремонтних робіт за рахунок першого платежа компенсації для проведення ремонту, виплаченої на спеціальний рахунок першим платежем, додатково подати повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт разом з фотофіксацією проведених ремонтних робіт та придбаної будівельної продукції (засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), не пізніше 15 робочих днів.
Придбання будівельної продукції та оплата ремонтних робіт за рахунок компенсації для проведення ремонту, виплаченої першим платежем, має бути здійснено не пізніше 12 місяців з дати зарахування компенсації на спеціальний рахунок.

4. ПЕРЕВІРКА ФАКТІВ ЗДІЙСНЕННЯ РЕМОНТНИХ РОБІТ ТА ЦІЛЬОВОГО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ КОМПЕНСАЦІЇ.
З метою встановлення факту цільового використання компенсації для проведення ремонту з метою придбання будівельної продукції для проведення ремонту за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі, комісією здійснюється верифікація.
Вибіркова верифікація проводиться комісією протягом 30 календарних днів після закінчення календарного місяця щодо не менш як:
5 відсотків усіх повідомлень про завершення ремонтних робіт, поданих у такому місяці, - у разі проведення ремонту категорії А;
10 відсотків усіх повідомлень про завершення ремонтних робіт, поданих у такому місяці, - у разі проведення ремонту категорії Б.
Відбір повідомлень про завершення ремонтних робіт для проведення вибіркової верифікації здійснюється автоматично з даних Реєстру пошкодженого та знищеного майна.
У разі неподання повідомлення про завершення ремонтних робіт, передбаченого пунктом 27  Порядку, протягом 12 місяців (18 місяців у разі проведення ремонту категорії Б) після зарахування коштів на спеціальний рахунок проводиться обов’язкова верифікація протягом 30 календарних днів після закінчення дванадцятимісячного строку (вісімнадцятимісячного строку у разі проведення ремонту категорії Б).
Проміжна верифікація здійснюється протягом 10 календарних днів після подання повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт.
Верифікація здійснюється з обов’язковим оглядом комісією об’єкта, на якому проводилися ремонтні роботи. Під час верифікації перевіряється відповідність фактично проведених робіт та/або придбаної будівельної продукції за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі, та здійснюється фотофіксація. Результати верифікації та висновок про цільове використання компенсації фіксуються в акті верифікації, який вноситься в Реєстр пошкодженого та знищеного майна разом з результатами фотофіксації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь