Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує

Дата: 04.10.2023 13:56
Кількість переглядів: 247

Фото без описуЗ метою наповнення місцевих бюджетів у повному обсязі та Головне управління ДПС у Хмельницькій області направляє основні аспекти адміністрування земельного податку, податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки та мінімального податкового зобов’язання, з фізичних осіб.

Одночасно повідомляємо, що протягом липня - серпня п.р. громадянами області не сплачено податкові зобов’язання з плати за землю з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з фізичних осіб, як: набули статусу податкового боргу на загальну суму 90.0 млн. гривень.

Однією з причин такої ситуації є те, що окрім свідомої не сплати податку, в більшості випадків, платники не повідомляють про зміну місця реєстрації та відповідно у відомостях Державного реєстру фізичних осіб відсутні оновлення щодо фактичної адреси проживання і, як результат, податкові повідомлення - рішення направляються на ті адреси де громадяни не проживають, листи повертаються без вручення та нараховані суми переходять в податковий борг.

Податкове повідомлення - рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її представникові, надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення або у порядку, визначеному пунктом 42.4 статті 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-УІ (далі -ПКУ).

Згідно п.45.1 ст.45 ПКУ податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Відповідно до п.70.7 ст. 70 ПКУ та п. 1 розд. IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями (далі - Положення № 822) фізичні особи - платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів (далі - податкові органи) відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи - платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків за формою № 5ДР (далі - Заява за ф. № 5ДР) (додаток 12 до Положення № 822).

Заява за ф. №5ДР фізичною особою подається особисто або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання - до податкового органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу.

З метою забезпечення зручності платників податків в рамках електронного сервісу, фізична особа не звертаючись до органів ДПС, засобами ІКС «Електронний кабінет» може заповнити, підписати ЕЦП та направити до ДПС заяву та копії документів для внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь