A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Оголошення про проведення консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення

Дата: 30.05.2023 10:54
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Оголошення

про проведення консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення проєкту рішення Чорноострівської селищної ради

«Про припинення юридичної особи Педосівська початкова школа

Чорноострівської селищної ради шляхом ліквідації»

 

1.Найменування організатора публічного громадського обговорення: Чорноострівська селищна рада.

2. Ініціатор публічного громадського обговорення: робоча група з питань оптимізації мережі закладів освіти Чорноострівської селищної ради.

3. Найменування органу місцевого самоврядування, який проводить обговорення: відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Чорноострівської селищної ради.

4. Мета публічного громадського обговорення: врахування думки жителів села Педоси щодо ліквідації Педосівської початкової школи Чорноострівської селищної ради. Налагодження системного діалогу органів виконавчої влади із громадськістю, підвищення якості підготовки рішень з важливих питань щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої  освіти з урахуванням громадської думки, створення умов для участі громадян у розробленні проєктів таких рішень.

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник. Реорганізація, ліквідація чи перепрофілювання закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, яке триває 1 рік.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної  та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Пропозиції щодо оптимізації  мережі закладів освіти Чорноострівської селищної ради у 2023-2024 роках сформовано на основі аналізу стану наявної мережі, визначення її ефективності, соціальної та економічної доцільності, демографічної ситуації з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні 5 років та виходячи з необхідності дотримання вимог економічної доцільності та ефективності функціонування закладів освіти у громаді.

Вартість утримання одного учня  Педосівської початкової школи у 2022 році становила 110,7 тис.грн на рік.

Станом на 05.09.2022 року у школі навчалось 11 учнів: 1 клас – 4 уч., 3 клас – 5 уч., 4 клас – 2 уч.

З чотирьох можливих класів було наявно лише три. Крім того, учні навчались за формою педагогічного патронажу, тобто за індивідуальною  формою навчання, коли дитина відвідує школу  лише 5 годин на тиждень, протягом  яких вивчаються усі навчальні предмети. Тому діти втрачають якість знань, рівень підготовки.

У відповідності до перспективної  мережі класів на 5 наступних років, прогнозована кількість дітей у закладі освіти становить: 2023-2024 н.р. -  9 учнів, 2024-2025 н.р. – 6 учнів, 2025-2026 н.р. – 8 учнів, 2026-2027 н.р. – 7 учнів, 2027-2028 н.р. – 7 учнів.

Завдання школи, насамперед,  давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа - це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентностей.

Тож, ті батьки, які турбуються за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в закладах освіти, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання.

Наголошуємо, що першочерговою метою ліквідації школи є підвищення якості освітніх послуг та збільшення можливостей для дітей. Відтак, мережа Педосівської початкової школи потребує об’єднання задля того, щоб діти навчались у повноцінних класах.

Учням Педосівської початкової школи буде надана можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти у Бережанській  гімназії. З цією метою до Бережанської гімназії уже здійснюється підвезення дітей шкільним автобусом за маршрутом с.Педоси – с.Бережанка та у зворотньому напрямку.

В майбутньому, після об’єднання мережі двох шкіл, учні будуть отримувати якісні освітні послуги, соціалізація дітей здійснюватиметься ефективніше. Також, це стосується таких аспектів як загальний рівень підготовки учнів та виконання  навчальних програм, розвиток навичок спілкування в колективі та лідерських навичок, можливість ширшої реалізації здібностей та творчої майстерності. Також, конкурентне учнівське середовище буде стимулювати мотивацію до кращих результатів у навчанні. Загальні комунікативні навички та якість шкільної соціалізації мають вагомий вплив на самореалізацію дітей після закінчення закладу загальної середньої освіти.

Такі заходи з оптимізації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

Пропозиція Чорноострівської селищної ради: враховуючи вищевикладене, проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, пропонуємо: проєкт рішення сесії Чорноострівської селищної ради

5. Формат проведення публічного громадського обговорення

Публічне громадське обговорення буде проводитись  у відповідності до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань ліквідації, реорганізації та перепрофілювання закладів загальної середньої освіти Чорноострівської селищної ради, затвердженого рішенням №22 двадцять другої сесії Чорноострівської селищної ради від 03.03.2023 року: (Порядок)

Термін громадського обговорення: 1 рік з дня оприлюднення зазначеного проєкту рішення ради. Після завершення терміну громадського обговорення розгляд  пропозицій до проектів рішень ради відбудеться на черговому засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, фізичного виховання, охорони здоров’я та соціальної політики.

Відповідальна особа: Колодій З.В. –  начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Чорноострівської селищної ради.

Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає:

у письмовій формі за адресою:

смт. Чорний Острів, вул Незалежності,13 (відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Чорноострівської селищної ради).

у електронній формі на електронну адресу: chorost@ukr.net  

в усній формі на контактний телефон: 0678628665

Увага! Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись!

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Чорноострівської селищної  ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь