A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

До уваги керівників підприємств! Пошкоджене та знищене майно!

Дата: 13.05.2023 19:54
Кількість переглядів: 532

Фото без описуПостановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 (із змінами і доповненнями) затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації (далі - Порядок).
Порядком встановлено напрями, за якими визначається шкода та збитки (всього 21 напрям); показники, які оцінюються; державні органи, які уповноважені на розробку та затвердження відповідних методик, а також відповідальні за визначення шкоди та збитків за кожним окремим напрямом.
Обласні військові адміністрації є відповідальними за визначення шкоди та збитків за наступними напрямами:

  •  підпункт 9 пункту 2 Порядку - шкода, завдана земельним ресурсам (за окремими показниками, у тому числі:
  1. витрати на рекультивацію земель, які були порушені внаслідок бойових дій, будівництво, облаштування та утримання інженерно- технічних і фортифікаційних споруд, огорож;
  2. збитки, завдані власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  3. витрати на відновлення меліоративних систем);
  •  підпункти 18 і 19 пункту 2 Порядку - втрати підприємств, установ та організацій недержавної форми власності (крім підприємств, установ та організацій оборонно-промислового комплексу), а також державних підприємств, що належать до сфери їх управління;
  •  підпункти 20 і 21 пункту 2 Порядку - втрати підприємств, установ та організацій оборонно-промислового комплексу недержавної форми власності, а також тих, що належать до сфери їх управління.

Відповідальні за визначення шкоди та збитків щорічно до 1 квітня надають відповідну інформацію Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
Для визначення шкоди та збитків за напрямом згідно з підпунктом 9 пункту 2 Порядку наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 18.05.2022 № 295 затверджено Методику визначення шкоди та збитків завданих земельному фонду України внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Відповідно до Методики витрати власників землі та землекористувачів на рекультивацію земель та на відновлення меліоративних систем визначаються на підставі кошторисної вартості відповідних робіт, а розмір завданих збитків власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення визначається відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284.
Після визначення розміру завданої шкоди та збитків, власники землі та землекористувачі, земельним ділянкам яких були завдані шкода та збитки внаслідок збройної агресії російської федерації, інформують про це обласну військову адміністрацію.
Для визначення шкоди та збитків за напрямами згідно з підпунктами 18, 19 пункту 2 Порядку спільним наказом Міністерства економіки України та Фонду державного майна України від 18.10.2022 № 3904/1223 затверджено Методику визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.
Згідно з цією Методикою оцінка збитків здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки або є результатом проведення судової експертизи (експертного дослідження). Незалежна оцінка збитків забезпечується суб’єктами оціночної діяльності - суб’єктами господарювання, визнаними такими Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Судова експертиза здійснюється на умовах і в порядку, передбаченому Законом України «Про судову експертизу».
Незалежна оцінка збитків проводиться на підставі договору між суб’єктом оціночної діяльності та замовником такої оцінки (для об’єктів державного та комунального майна суб’єкт оціночної діяльності обирається на конкурентних засадах). Оплата робіт з проведення незалежної оцінки збитків, судової експертизи та рецензування звітів здійснюється за кошти підприємств, установ та організацій, фізичних осіб або інших джерел, що не заборонені законодавством.
Визначення втрат підприємств, установ і організацій оборонно- промислового комплексу (напрями відповідно до підпунктів 20, 21 пункту 2 Порядку) здійснюватиметься за методикою, затвердженою вищевказаним спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь