A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 24.03.2023 10:24
Кількість переглядів: 162

Фото без описуЩороку 24 березня, в день, коли у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудник туберкульозу, за що був у 1905 році відзначений Нобелівською премією, відзначається Всеукраїнський та Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз, щороку реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24 % нових випадків захворювання на туберкульоз. Ймовірними причинами такого великого відсотка не виявлення – недостатній рівень діагностики, обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення та пізнє звернення за медичною допомогою. Щонайменше 23 % нових випадків туберкульозу, виявлених в Україні, не піддаються лікуванню звичайними протитуберкульозними препаратами, а більше 40 % таких нових випадків вже мають деструктивну форму.

Перші ознаки туберкульозу: підвищена стомлюваність, слабкість, схуднення, втрата апетиту, субфебрильна температура (37-37,5 оС) пітливість (особливо вночі). В активній стадії з’являються характерні для туберкульозу симптоми: кашель, що не припиняється понад 2 тижні з виділенням мокротиння, яке може бути з домішкою крові; біль у грудній клітині; задишка, брак повітря; лихоманка з ознобом, високою температурою (до 39оС); сильна слабкість; збільшення лімфатичних вузлів.

До первинної профілактика відноситься вакцинація. Перше щеплення (БЦЖ) відповідно до календаря щеплень проводиться на 3-5 день життя в пологовому будинку. Вторинна профілактика туберкульозу включає в себе ранню діагностику захворювання. З цією метою застосовують профілактичні огляди, флюорографію легенів, туберкулінодіагностику.

При перших проявах симптомів туберкульозу треба звернутися до свого сімейного лікаря! Профілактичні огляди слід проходити 1 раз на рік.

Бережіть своє здоров’я, дотримуйтеся здорового способу життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь