Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

1 березня - Всесвітній день цивільної оборони

Дата: 01.03.2023 12:45
Кількість переглядів: 124

Фото без описуВсесвітній день цивільної оборони відзначається 1 березня з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підняття престижу національних рятувальних служб.

У 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон – «зон безпеки»» для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25.07.1998 р.

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності устав МОЦО, який схвалили 18 держав.

У День цивільної оборони в Україні проводиться навчальна евакуація в школах і дитячих садах. У містах включають навчальну сирену. Часто в цю дату проводяться різні семінари та відкриті уроки з самозахисту та основ першої медичної допомоги.

Дітей і дорослих вчать шукати найбезпечніше місце в будівлі або на вулиці під час події, правильно надягати хімічний костюм або протигаз, користуватися компасом.

У 2023 році під час повномасштабної війни День цивільної оборони особливо актуальний, адже від дій російської армії часто страждає мирне населення. У цю дату можна записатися на курси першої медичної допомоги або семінар з основ військової безпеки.

Пройти навчання можна навіть онлайн, якщо немає можливості відвідувати живі уроки. Наприклад, минулого року МОЗ України 1 березня випустило відеокурси з порятунку людини у критичній ситуації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь