A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2023 14:09
Кількість переглядів: 256

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Це страшне і нелюдське явище, яке відбулося в період 1933-1945-х років і що отримало назву – Голокост. В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто широкомасштабно і цинічно суспільство ще не нападало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочини замовчування, які супроводжували весь цей жах не давали тоді повною мірою усвідомити справжній страх речей.

Загалом за період нацистського переслідування та винищення євреїв в Україні загинуло понад 610 000 тисяч євреїв і незліченно кількість представників інших національностей.

Не оминуло це лихо і Чорного Острова. До війни в містечку проживало 1860 євреїв, котрі працювали в різних галузях господарства.

7 липня 1941 року Чорний Острів був захоплений фашистами.

На службу до них пішли місцеві жителі. Кривава діяльність місцевих поліцаїв почалася з проведення реєстрації всіх євреїв, жителів Чорного Острова. На облік було взято 1360 чоловік. Всіх працездатних одразу примушували до різних робіт на благо німців. 200 євреїв депортували в концтабори до примусової праці у Раково та Лезнево.
27 липня 1941 року в містечку була проведена облава по всіх вулицях і хатах. Було схоплено 210 євреїв чоловіків, жінок та дітей.

Поліцаї вивели їх в кінець селища і там розстріляли. Було вбито 190 чоловік, 20 втікли. Євреїв змушували працювати з 12-річного віку: частину гнали на будівництво шосейної дороги Львів-Київ.

Багато були відправлені на роботу до Німеччини. В жовтні 1941 року заарештована велика група євреїв, одну частину повели в село Гелетинці, іншу до села Чабани і там розстріляли. В Чабанах поскидали мертвих у вигрібну яму.

В листопаді 1941 року есесівці з місцевими поліцаями арештували чергову групу євреїв. Серед них був равин сусіднього Фельдштина(Гвардійська). Не дивлячись на те, що євреї зібрали викуп за равина, у вигляді золотих ювелірних виробів, його палицями забили до смерті. Решту євреїв розстріляли.

Весною 1942 року група есесівців з поліцаями на чолі з Петром Ярусевичем, Володимиром Безносюком, Миколою Грузіцький провели чергову облаву і заарештували групу євреїв. Вони повели її в село Павликівці після знущання і тортур їх розстріляли. «Судним днем» назвали євреї розстріл в грудні 1942 року. Про все це розповіли очевидці трагедії єврейського народу в Чорному Острові Є.Г.Низович, Л.М.Столих, О.Г.Чорнобай, Л.І.Стокротня, І.Ф.Києнчук, дружина поліцая Ярусевича Марія Федотівна.

Після війни в містечко повернулося біля 100 чоловік. Такі трагічні сторінки історії євреїв Чорного Острова у Другій світовій війні, в якому вони проживали з початку XVII століття. 

Вивчив їх і описав події Голокосту у Чорному Острові, житель Львова Яків Хонігсман. Вшанування Голокосту допоможе наступним поколінням зберегти пам’ять про трагедію, та не допустити у майбутньому актів геноциду.
Ніколи більше!

Досліджуючи розстріл євреїв Чорного Острова працівниками музею встановлено 141 прізвище невинно убієнних місцевих жителів.

У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити, вже не запобігти. Але нехай живе надія, що необхідно більше ніколи не повториться! Будемо пам’ятати…

Інформаційний матеріал був підготовлений  Чорноострівський літературно-краєзнавчим музеєм імені Леоніда Глібова (офіціна сторінка Facebook)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь