A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Гаряча лінія 15-47

Дата: 16.11.2022 11:04
Кількість переглядів: 222

Серед осіб, які проживали на тимчасово окупованих територіях України, звільнених Збройними силами України, ймовірно, можуть бути постраждалі від торгівлі людьми.

Зверніться до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод або зателефонуйте на «гарячу лінію» 15-47,

Якщо вас під час окупації змушували / присилували до:

  • примусової праці (будь-яка робота, що вимагається від особи під загрозою застосування покарання, фізичного та психологічного насильства);
  • рабства (стан людини, щодо якої застосовуються атрибути права власності, зокрема, насильницьке підпорядкування однієї людини іншій);
  • використання у збройних конфліктах (використання особи, яка знаходиться у підневільному стані іншої особи, для виконання нею бойових завдань, пов’язаних з поваленням державної влади або порушення суверенітету і територіальної цілісності держави) тощо.

Довідково

Особі, яка постраждала від торгівлі людьми, держава гарантує надання комплексної допомоги та захисту, а саме, безоплатне отримання:

  • інформації щодо своїх прав та можливостей;
  • медичних, психологічних, правових послуг;
  • тимчасове розміщення в закладах допомоги;
  • одноразову матеріальну допомоги.

Постраждалій людині забезпечується конфіденційність щодо ситуації торгівлі людьми.

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі.

Наша держава вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення до відповідальності злочинців та надання допомоги постраждалим особам.

Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

За офіційною інформацією Офісу Генерального прокурора, з 01 січня 2022 року по 30 серпня 2022 року зареєстровано 103 кримінальні правопорушення (провадження) за ст. 149 (торгівля людьми) КК України та зареєстровано 41 особу як потерпілу від торгівлі людьми.

Мінсоцполітики як національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми згідно з Порядком виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2012 року № 660, забезпечено виплати особам, які постраждали від торгівлі людьми.

З 01 липня 2022 року майже втричі, в порівняні з 2012 роком, збільшено одноразову матеріальну допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, яка становить для:

  • для дітей віком до 6 років – 6 603,00 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 8 232,00 грн;
  • для працездатних осіб – 7 800,00 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 6 081,00 грн.

Станом на 01 вересня 2022 року 30 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, отримали одноразову матеріальну допомогу (відповідно до поданих заяв), з них у період з 24 лютого по 29 серпня 2022 року виплату отримали 17 осіб.

Та попри все, проблема торгівлі людьми не може бути розв’язана на рівні однієї країни: нові виклики та загрози вимагають консолідації як зусиль інституцій на державному рівні та міжнародної спільноти, так і зусиль кожного з нас.

На сьогодні проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення рф на територію суверенної незалежної держави України. Наша держава зіткнулася із катастрофічними гуманітарними і соціальними наслідками (сексуальне насильство з боку військ рф, торгівля людьми, примусове вивезення мирних жителів до рф тощо).

Якщо раптом Ви або хтось з Ваших знайомих зіткнувся з даною ситуацією, зверніться до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод або зателефонуйте на «гарячу лінію» 15-47.

За телефоном 15-47 звертаються особи, які постраждали від торгівлі людьми (або вважають себе постраждалими), або особи, яким стало відомо про такі випадки.

На «гарячій лінії»: надаються фахові інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам чи рекомендації щодо подальших дій або можливої допомоги.

На сьогоднішній день роботу «гарячої лінії» забезпечують 15 фахівців, серед яких кваліфіковані юристи та психологи. Команда гарантує анонімність та конфіденційність інформації кожного дзвінка.

Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь