A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Перша допомога при утопленні

Дата: 14.06.2022 16:41
Кількість переглядів: 408

Надання домедичної допомоги при утопленні

Літо - довгоочікувана багатьма пора, коли більшість із нас віддає перевагу відпочинку саме на березі найближчої водойми. Тому вважаємо за необхідне нагадати про алгоритм дій при наданні необхідної допомоги при утопленні.

Людина тоне: що з ним відбувається?

В той момент, коли людина тоне, відбувається потрапляння води через верхні дихальні шляхи, що, в свою чергу, призводить до виштовхування нею повітря. Тому, першою подією при утопленні стає ларингоспазм, тобто спазм області голосових складок, в результаті чого відбувається закриття шляху до трахеї при одночасній зупинці дихання. Даного типу захлинання визначається як «сухе захлинання».

При занадто тривалому знаходженні потерпілого у воді і при попаданні в його дихальні шляхи значного обсягу рідини, виникає кисневе голодування. Це, в свою чергу, призводить до виключення можливості дії життєво важливого рефлексу, в якості якого виступає в даному випадку зупинка дихання, а тому потопаючий людина просто «вдихає» воду, згодом вона і виявляється в його легенях. Відсутність домедичної допомоги при утопленні може стати причиною загибелі потерпілого до того, як до місця події прибудуть рятувальники.

Домедична допомога при утопленні

Головним завданням при наданні першої допомоги є витягування потерпілого з води і виклик «швидкої» допомоги. Послідовність дій при утопленні повинна зводитися до наступного, і вони, як ви зможете помітити, полягають не виключно в діях медичного характеру:

? Викликати «швидку» медичну допомогу, побачивши потопаючу людину.

? Оцінити власні можливості щодо того, чи вистачить власних сил на те, щоб дістатися до потерпілого, а також на те, чи вистачить їх для повернення з ним на берег.

? Порятунок потопаючого виключає ситуацію моментального стрибка в незнайомий вам водойму. Ризикувати власним життям рятувальник не повинен. Заходьте у воду повільно. У разі виникнення такої ситуації на річці, спробуйте триматися за довгу гілку або за канат, інший кінець повинен утримуватися вашим помічником з берега. По можливості, заздалегідь визначте, де саме краще витягнути на берег потерпілого людини.

? При знаходженні потерпілого у свідомості, потрібно його заспокоїти, для чого витримується певна дистанція - людина, будучи охопленим панікою, може ненавмисно, підкоряючись інстинкту самозбереження, заважати рятувальнику робити свою справу.

? Необхідно обхопити потопаючого людини так, щоб він при цьому не сковував ваших рухів і не чіплявся ногами і руками за вас. Для цього його потрібно підхопити під пахви, повернувши спиною до себе – так буде зручно плисти до берега. Єдине, про що потрібно подбати - це про положення голови постраждалого над поверхнею води.

? У разі зупинки дихання потрібно вдихнути потерпілому повітря кілька разів,навіть перебуваючи у воді на невеликій глибині. При міцному стисканні рота потрібно його розтиснути, використовуючи твердий предмет.

? Далі потрібно перевернути постраждалого животом донизу і укласти на коліно так, щоб його голова звисала вниз. Це дозволить видалити воду.

Дія рятувальника передбачає натиснення при цьому на ребра і спину потерпілого.

? Далі слід зробити штучне дихання. Необхідно затиснути ніс потерпілого та робити вдих повітря в його рот. В даному випадку відбудеться наповнення грудної клітки повітрям, вже після цього потерпілий зможе видихнути.

? Виконувати штучне дихання необхідно до 18 разів на хвилину або раз на кожні 4 секунди.

? При відсутніх серцевих скороченнях, дії штучного дихання необхідно комбінувати з непрямим масажем серця. Поверхня, на якій знаходиться постраждалий, повинна бути твердою, вам же потрібно зайняти позицію зліва від нього. Далі свої кисті рук потрібно укласти один на одного в області серця потерпілого, виконуючи сильні натискання (50-60 натисків / хв.). При комбінованому підході в комплексі з штучним диханням виконується близько 5 натискань на область серця, потім - вдихання в легені повітря.

? Зігрійте хворого. Якщо є така можливість, укутайте його в ковдру, дайте солодкий гарячий чай.

? Після надання першої медичної допомоги, потерпілого слід передати працівникам «швидкої медичної допомоги».

 

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!

БЕРЕЖІМО СЕБЕ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь