A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

День Південного Бугу

Дата: 22.05.2022 10:40
Кількість переглядів: 479

Фото без описуЩорічно 22 травня українська екологічна спільнота та всі небайдужі до нашої водної перлини відзначають День Південного Бугу. Це одна з найбільших водних перлин України. Він бере свій початок на Хмельниччині. Його води винятково протікають територією нашої держави і, незважаючи на це Південний Буг є другою після Дніпра річкою України.

В сиву давнину річка Бог, таку раніше назву носив Південний Буг, поселялися наші предки тріпільці, на мальовничих берегах будували свої поселення і звичайно поклонялися життєдайним водам прадавньої ріки. Таке поселення археологи віднайшли і в Чорному Острові, що на Хмельниччині. Пізніше його води захищали від нападів татарських військ дружину воєводи Свірща, яка поселилась на берегах Бугу, Князь Костянтин Вишневецький, племінник засновника першої Запорізької Січі, Дмитра «Байди» Вишневецького, побудував на берегах ріки дерев’яно – земляну фортецю та укріплення, а пізніше родина графів Пшездецьких збудувала величний палац. Ще й сьогодні милує око острів посеред Південного Бугу, який носить назву «Кемна». А скільки унікальних природних місць відкриває для подорожніх ця унікальна річка.

Ми повинні разом змінити ставлення до водних ресурсів взагалі та басейну Південного Бугу. Унікальність та краса цієї ріки та її приток потребують постійного дбайливого ставлення і збереження.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь