A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Чорний Острів європейський

Дата: 21.05.2022 10:37
Кількість переглядів: 478

Фото без описуЧорний Острів здавна був перехрестям європейських культур, особливо коли в 1556 році отримав Магдебургське право. Тут жили поляки і євреї, греки і вірмени. Розмаїття народів створили унікальний етнокультурний простір містечка. Він був знаний не лише на Поділлі, а й у Європі.

В другій половині XVIII століття  Міхал Пшездзецький на місті замку князів Вишневецьких поставив палац. У Білій залі був портрет гр. Лізи Пшездецької пензля Франца Вінтергальтера, були тут також портрети пензля Альфонса Муратона. В сусідньому залі висіли портрети родини Прездзецьких, Олізарів, Мостовських пензля італійського портретиста Маттео Баччеллі, який проживав у Чорному Острові, в англійському будинку з терасою на березі річки. В Жовтому салоні був портрет Іренея Залуського та роботи Петро Тенерані. В Довгій залі найціннішим експонатом картинної галереї була робота майстра Domenichina (Доменіко Зампірі), яка зображала св. Ієроніма. Картину в Італії придбав Міхал Пшездецький близько 1773 р. Полотно навіть хотів відкупити король Станіслав Август. Король Станіслав Август пропонував за цей образ 5000 дукатів, але граф картину не продав. З тієї ж італійської подорожі прибули до Чорного Острова  "Віднайдення Моїсея" Тьєполо (оригінал або копія) та "Три царі" венеціанської школи. Були в галереї і портрети. Найцінніший - князя Міхала Серватія Вишнівецького з дружиною Катариною. Чимало тут було й родинних портретів. Багато з них зараз зберігаються в палаці Пшездецьких в Варшаві.

В костелі Успіння Пресвятої Богородиці були образи пензля Бачеллі. Чорноострівський палацовий парк був закладений Діонісієм Макклером -

видатним ірландським ландшафтним архітектором та ботаніком. Родзинкою парку був острів Кемпа. На острів вів міст на ланцюгах, а на самому острові був італійської архітектури палац. Музичним оркестром в Чорному острові керував італійський композитор та диригент Луіджі Тоніні.  

В 1847 році в Чорному Острові перебував геніальний піаніст та композитор, угорець Ференц Ліст. В своєму листі до княгині Кароліни Вітгенштейн (мешкала подруга музиканта в подільському селі Вороновиці) музикант дуже тепло згадував палац Пшездецьких. Саме в Чорному Острові була написана і вперше виконана знаменита Рапсодія № 2 (вона ж Друга угорська рапсодія). Ну, може, не вся цілком, але точно тут він її дописав.

Отож чекаємо вас у європейському культурному центрі Чорний Острів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь