A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Пам’ятаємо. Переможемо. До 78-ї річниці визволення Чорного Острова від фашистських загарбників

Дата: 08.03.2022 12:08
Кількість переглядів: 331

8 березня 1944 року після блискавичної атаки підрозділів 3-ї гвардійської танкової армії Чорний Острів було визволено від фашистських окупантів. У боях за містечко та його околиці загинуло 220 воїнів різних національностей. Пам’ять про них свято бережуть чорноострівчани. На братській могилі, що в селі Вовча Гора в 1954 році споруджено пам’ятник.

Утікаючи, фашисти зруйнували МТС, лікарню, школу, виробничі приміщення промислових артілей, вивезли худобу, зерно, спалили багато житлових будинків. За роки фашистської окупації народному господарству Чорного Острова завдано збитків на суму 5,6 млн. карбованців. Звільнення нашого краю розпочалося в ході успішного проведення військами 1-го Українського фронту Житомирсько-Бердичівської наступальної операції і було продовжене в ході Рівненсько-Луцької операції, яку проводив 1-й Український фронт силами 13-ї, 16-ї армії під командуванням генерал-полковника І.Д.Черняховського. Згадані військові підрозділи повинні були розгромити 10 гітлерівських дивізій, які входили до складу 4-ї танкової армії.

7 -8 березня після звільнення Грицева, окупантів вигнали з Чорного Острова, Гречан, Фельдштина (Гвардійське). В бою за ці населені пункти гітлерівці втратили три полки піхоти, багато техніки і зброї. Радянські війська перекрили залізничну магістраль Жмеринка-Тернопіль. До залізничної станції Чорний острів із Шепетівки терміново прибули ешелони із дизельним пальним, боєприпасами та іншою провізією для танкової армії та піхоти. Це дало можливість оперативно продовжувати наступальну операцію, а 28 березня в районі смт.Чемеровець, Дунаєвець, м.Камянець-Подільського була оточена і знищена гітлерівська танкова армія.

Пройшло 78 років після звільнення української землі від гітлерівської чуми 20 століття зник і Радянський Союз, розвалився тоталітарний комуністичний режим. Український народ здобув Свободу і Незалежність. Україна стала самостійною державою Європейського типу. Але підступний ворог не дрімав, почав використовувати всі важелі впливу, щоб розвалити Українську державність. Революція Гідності, загибель Небесної сотні зробили великий крок у Європу. Це не було у планах Кремлівського диктатора і він розпочав війну, ввів свої війська забравши Крим, створивши так звані ЛНР, ДНР, а зараз веде відкриту війну з нашим народом, який разом зі всіма національностями боронили спільну землю. Народ піднявся і мужньо веде боротьбу за рубежі своєї Батьківщини. Мужність і героїзм наших воїнів, воїнів-героїв, бійців територіальної оборони,  волонтерів знищить ворога, перемога буде за нами!

Слава Героям, Слава Україні!

        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь