A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Андріївські вечорниці «Ой, Андрію, даруй нам надію!»

Дата: 14.12.2021 14:19
Кількість переглядів: 756

Фото без опису     Серед зимових свят виділяється мабуть найцікавіше – день Андрія Первозваного, чи як його ще називають у народі Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де хлопці та дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Звичаї та обряди мають дохристиянський характер: ворожіння, закликання, ритуальне кусання калити.

      13 грудня у стінах Чорноострівської центральної бібліотек відбулися Андріївські вечорниці, проведення яких вже стало хорошою традицією.

    Завдяки інтер’єру сільської хати, предметам побуту та оберегам старовинної української сім’ї, скомпонованим в етнографічну композицію, аудіозаписам українських пісень, мультимедійній презентації учасники та глядачі заходу повернулися у староукраїнську стихію та відтворили, як на Андрія дівчата ворожили, щоб зазирнути у майбутнє та дізнатись, як складеться їх доля. А хлопці, навпаки, бешкетували, бо така їх вдача в цей день, заважати ворожінню та розважати дівчат. Завершилося дійство цікавою грою – кусанням калити та частуванням варениками.

      Глядачі  мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів. Народні пісні, щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад. 

     Відтворивши обряд проведення вечорниць, студенти  долучилися до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу, побачили їхню первинну красу. А благодійна місія свята викликала у всіх присутніх бажання творити добро.

      Ось так пройшли Андріївські вечорниці у центральній бібліотеці.. Було всього багато: і веселі забави, і душевні розмови, і смачні пиріжки, вареники та калита. А головним є те, що знову вдалось  порину в ту атмосферу свята, яка не підвладна плину часу та зміні поколінь.

      Дякуємо всім учасникам за підтримку традицій, українського слова та рідної пісні. Віримо, що з такими студентами у нас світле майбутнє.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь