A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

77- ма річниця вигнання нацистських окупантів з України в Чорноострівській громаді.

Дата: 28.10.2021 16:09
Кількість переглядів: 933

Фото без описуВ Україні 28 жовтня відзначають 77-му річницю вигнання нацистських окупантів з України. Цього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів з нашої країни  у лавах радянської або Української повстанської армії. 

Саме цього дня 1944 року з території України вигнано останнього солдата нацистського рейху. 28 жовтня 1944 року визволений найзахідніший регіон України — Закарпаття. Тому саме цю дату визначено Указом Президента від 20 жовтня 2009 року як День визволення України від німецько-фашистських загарбників.

В ході Німецько-радянської війни (1941-1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. Повне витіснення угорських і німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України (Закарпаття) відбулося в результаті наступальної операції радянськими з'єднаннями Четвертого, Першого Українського та Східно-Карпатського фронтів.

Втрати у ході тих подій були досить великими з обох боків. Німці та угорці втратили приблизно 60 тисяч убитими, 28 тисяч їхніх вояків потрапили в полон. Радянська армія втратила понад 50 тисяч військових. Зокрема 41 тисяча — убиті та поранені, ще 2 тисячі зникли безвісти. Багато хто отримав обмороження.

За мир українці сплатили надзвичайно високу і страшну ціну – близько 9 мільйонів життів українців.

8 березня 1944 року після блискавичної атаки підрозділів 3-ї гвардійської танкової армії Чорний Острів було визволено від німецьких окупантів. У боях за селище та його околиці загинуло 220 радянських воїнів різних національностей, які покояться у братській могилі на Вовчій Горі.

Ми пам’ятатимемо та ніколи не забуватимемо тих, хто віддав своє життя, захищаючи свою землю від загарбників.  Добра пам’ять про вас завжди буде жити в наших серцях. Учасники пам’ятного зібрання  вшанували пам’ять наших визволителів хвилиною мовчання. Як знак шани та глибокої вдячності визволителям України, містечка та сіл громади лягли квіти до пам’ятників визволителям краю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь