A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Євген Мишковський – начальник Генерального штабу армії УНР полковник, який був смертельно поранений у битві під Чорним Островом 100 років тому та похований в Тернополі.

Дата: 06.07.2021 09:50
Кількість переглядів: 1269

Фото без описуЄвген Мишковський – начальник Генерального штабу армії УНР полковник, який був смертельно поранений у битві під Чорним Островом 100 років тому та похований в Тернополі.

Народився Євген Васильович Мишковський (Мєшковський) 12 лютого 1882 року в козацько-шляхетській родині. Любов до України і гордість за своє походження прищепила мати. Спершу пішов стежкою священника, потім різко звернув на військову.

За героїзм у роки Першої світової війни нагороджений усіма можливими орденами, а також Георгіївською зброєю. Під час служби у гетьманській армії принципово не вживав російської мови, а на звернення до нього російською не відповідав і вимагав звертатися українською.

В українській армії з 1918 року, представник армії УНР при штабі німецького піхотного корпусу. За Гетьманату член української делегації на переговорах з більшовицькою Росією, щодо демаркації українсько-російського кордону, начальник оперативного відділу Генштабу. З грудня 1918 – начальник штабу Галицької армії. У ході українсько-польської війни керував реорганізацією армії, формуванням корпусів і бригад. З березня 1919 року – начальник штабу Східного фронту, Волинської групи, армії УНР. 1920 року – 1-й генерал-кватирмейстер.

На початку липня 1920 року головний отаман Симон Петлюра та Генеральний штаб армії УНР розташувались у Проскурові.

5 липня кіннота Будьонного прорвала фронт, і виникла загроза оточення Проскурова. Полковник Євген Мишковський наказав евакуювати штаб армії. Потягу головного отамана пощастило проскочити через найбільш загрозливий Чорний Острів. Сам полковник залишив Проскурів в останньому ешелоні.

6 липня 1920 року під Чорним Островом більшовицька кіннота Будьонного несподівано атакувала потяг, в якому перебував штаб Армії УНР. І, здавалося б, у безвихідній ситуації начальник штабу української армії Євген Мишковський повів штабних старшин в атаку. У цьому переможному бою Євгена Мишковського було смертельно поранено…

Помер 9 липня, похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь