A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Всесвітній день навколишнього середовища

Дата: 04.06.2021 10:33
Кількість переглядів: 1070

Фото без описуЩороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day).  Головна мета свята —  залучити якомога більше людей до охорони довкілля, роз’яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було безпечніше й благополучніше майбутнє.

Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу.

Здоров’я людини на 20% залежить від стану екології навколишнього середовища. Забруднюючи повітря, воду, грунти людство шкодить в першу чергу собі, ставлячи під загрозу здоров’я наступних поколінь.

У ВООЗ визначають найбільші «екологічні» вбивці у світі – це інсульти та інфаркти (2,5 млн на рік), хвороби серця (2,3 млн), рак (1,7 млн), респіраторні хвороби (1,4 млн) та діарея (846 тисяч). У доповіді ВООЗ визначено цілий ряд екологічних причин і їх зв’язок зі смертністю, а саме: забруднення навколишнього середовища, вплив хімічних речовин, зміна клімату, ультрафіолетового випромінювання та інше.

Небезпечні фактори навколишнього середовища впливають на виникнення більш ніж 80 хвороб. Завдяки забезпеченню більш здорового навколишнього середовища можна було б щорічно запобігати мільйонам випадків смерті в світі.

Забруднення довкілля та інші екологічні проблеми у світі щороку спричиняють загибель 1,7 мільйонів маленьких дітей. Їх вбиває забруднення повітря, спричинене транспортом, промисловістю, курінням та неякісним паливом, яке у багатьох домівках використовують для опалення та приготування їжі.

Із забрудненим повітрям також пов’язують виникнення хронічного обструктивного захворювання легень, яке є четвертою основною причиною смертей у світі. Близько 2% смертей українців пов’язані з цим захворюванням.

Підприємства, що викидають у повітря шкідливі речовини, шкодять екології більше, ніж окрема людина. Проте кожен з нас, слідкуючи за своєю поведінкою, може зберегти довкілля.

Не варто палити сміття, спричиняючи лісові пожежі, забруднювати водойми, вирубувати ліси та смітити на природі під час відпочинку. Дуже легко вимкнути зайве світло, закрутити кран під час чищення зубів, піти пішки або поїхати на велосипеді замість транспорту, надати перевагу пакетам із тканини чи паперу замість поліетилену, віддати на переробку старі журнали тощо.

Ці прості кроки збережуть природні ресурси і навколишнє середовище, а значить і наше здоров’я.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь