A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Виготовляйте компост – бережіть навколишнє середовище!

Дата: 19.04.2021 11:38
Кількість переглядів: 1128

Як правильно зробити компостну яму

У теплу пору року у великої кількості мешканців сільської місцевості, виникають два загальних питання. Перший-як добре удобрити грунт? Другий-куди подіти постійно накопичуване побутове сміття? Проблеми у всіх спільні, а вирішує їх кожен по-своєму.

Оптимальним рішенням для удобрення грунту може стати компостна яма. Компостна яма вирішує основну проблему - вона утилізує органіку, яку ощадливі господині не викидають після прополки, а грамотно її переробляють в майбутнє добриво для ґрунту. Це-самий бюджетний гумус з усіх існуючих на сьогоднішній день. У процесі компостування здійснюється максимально прискорений процес розкладання завдяки різним мікроорганізмам, оскільки всередині ящика або ями для переробки бур’янів завжди підтримується однакова вологість і температура, яка більшою мірою сприяє активності різних бактерій. Після процесу переробки, даними гумусом можна удобрювати не тільки вуличні грядки, але й кімнатні рослини.

Але не всі воліють облаштовувати компостну яму, хтось воліє використовувати магазинні добрива й підгодівлі, інші користуються перегноєм або гноєм, а деякі взагалі досить часто висівають на своїх грядках рослини - сидерати, які не тільки збагачують грунт, але і дуже активно борються з грунтовими хворобами та шкідниками.

Але компостна яма може вирішити дані проблеми комплексно, спорудивши на своїй ділянці дану яму , яка не тільки виготовляє органічні добрива, а й виконує функцію переробки садового сміття та побутових відходів. Таким чином, ви не будете мучити себе докорами сумління, а відходи зможете перетворити в якісні справжні добрива для вашої ділянки, тому що велика частина всієї органіки з легкістю перетворюється на дуже поживний компост.

Але перед тим як приступити до створення настільки корисного споруди, необхідно ретельно продумати всі її характеристики. Так як від обсягу необхідного компосту і швидкості його переробки безпосередньо залежить і сама конструкція компостній ями.

Якщо питання одержання добрив не так важливий, а набагато важливіше утилізація усього сміття, то конструкція ями буде одна. Але, якщо компост з скошеної на газонах трави, зібраного листя на ділянці і іншого сміття необхідний у найкоротші терміни, то схема ями буде абсолютно іншою.

Компостна яма-основні правила облаштування

Вибираючи місце для майбутньої ями необхідно врахувати деякі нюанси:

  1. Не менш тридцяти метрів має бути до самого близького джерела питної води, який використовують люди, це може бути водойма, свердловина або колодязь;
  2. Рекомендується розташувати компостну яму нижче джерела, для того щоб всі можливі забруднення не потрапили у воду для пиття;
  3. Для того щоб ваша компостна яма не заважала сусідам, при будівництві рекомендується врахувати напрям вітру в літній період;
  4. Також рекомендується не розміщувати компостну яму під палючими прямими сонячними променями, тому що вони здатні пересушити субстанцію і не дати перегнити органіці. Її краще розташувати де-небудь в тіні;

5.  Ідеальне місце для розташування компостної ями-це кут ділянки, який розташовується біля    самого паркану.

Для того щоб правильно визначити ємність компостній ями, необхідно уточнити, які органічні відходи будуть відправлені в неї, так як не кожен вид сміття підходить для компосту, деякі речі можуть виявитися навіть дуже небезпечними. Що можна використовувати для виробництва корисного компосту? Для цього чудово підійдуть ягоди, фрукти та овочі, напої, такі як; кава, чай і злаки. Крім цього в компостну яму на дачній ділянці можна відправляти листя, суху траву, свіжоскошену траву, солому, гілки дерев і кущів, бур’яни, хвою, гній тварин які вживають в їжу траву, папір, кора і коріння різних дерев і чагарників, зола деревна, деревні побутові відходи без слідів лаку і фарби.

Строго заборонено використовувати: кістки тварин і птахів, комах, гній домашньої худоби, так як в ньому можуть міститися яйця комах-шкідників та їх личинок, гельмінтів, оброблені і хворі рослини, гуму, залізо, пластик, і різні не натуральні тканини.

У процесі створення корисного компосту досить активну участь беруть черв’яки, які живуть у землі і різноманітні мікроорганізми. Саме з цієї причини стіни поглиблення, розташовані нижче рівня землі не підлягають ізоляції, так як хробаки не зможуть пробратися всередину, і в підсумку підселенням черв’яків і мікроорганізмів доведеться займатися самостійно.

Компостна яма - як правильно за нею доглядати

 

Розміри компостній ями для вашого присадибної ділянки не рекомендується робити великого розміру, так як компост регулярно потрібно ворушити. Забирати готовий компост має бути зручно, і тому краще робити компостну яму не більше двох метрів у довжину і півтора метра в ширину, висота максимально може бути теж півтора метра.  Доцільно заглиблювати яму  на півметра.

Головна умова при спорудженні компостній ями-постійний рівень вологості всередині компосту. Таким чином, компост буде дозрівати набагато швидше, і його структура буде більш однорідніше.

Для того щоб уберегти всю вологу всередині ями, її слід регулярно рясно поливати і прикривають зверху щільною плівкою за принципом парників, не дозволяючи при цьому субстрату загнивати від перезволоження. Дане плівкове покриття здатне забезпечити вас якісним компостом із зібраних у весняний та літній період відходів, вже в осінній час.

Також компост регулярно потрібно ворушити вилами і організувати його укладку таким чином, щоб в компостній ямі перемежовувалися шари різної щільності. Завдяки діяльності земляних хробаків, мікроорганізмів і комах відбувається розкладання відходів. Для того щоб ці трудівники мали вільний доступ до свого робочого місця, не можна яму обгороджувати плівкою або іншими непроникними матеріалами, які крім цього можуть створювати перешкоду і надлишкам вологи. При повільній швидкості створення компосту слід штучно підсадити в субстрат черв’яків і бактерій.

В даний час з легкістю можна купити каліфорнійських черв’яків, які чудово справляються з цим завданням, або ж черв’яків-старателів. Але що перші, що другі види працездатні тільки в теплі пори року. Мікроорганізми активізуються вже з чотирьох градусів, і тому їх підсаджувати вже можна і у весняний період.

Компостна купа

Наступний спосіб споруди для переробки різних відходів в компост складно назвати ямою. Це схема споруди для тих, хто воліє прості рішення-це компостна купа.

Немає необхідності що-небудь копати або огороджувати. На вибране місце для купи складають шарами всі органічні дозволені залишки. У всьому іншому догляд за подібним спорудженням аналогічний. При необхідності купу ворушать і поливають, підсаджують мікроорганізмів і хробаків, також як і конструкції з ямами.

Компостна яма з пластикових контейнерів

 

При маленьких фінансових можливостях та обсягах відходів як компостній ями можна використовувати пластикові бочки або контейнера. Такі ємності повинні володіти дренажними отворами, вони дуже зручні тим, що займуть місце на ділянці дуже мало, не забруднюють воду і грунт, і вельми привабливі.

Самим головним і єдиним недоліком цього виду ям-обов’язкова і регулярна підсадка бактерій і земляних хробаків, без яких в контейнерах процес компостування просто неможливий.

Компост прямо на грядці

 

Існує ще один самий оригінальний підхід до створення компостній ями. Він до неможливості простий-не будеш будувати купу або яму зовсім. Автори даного методу з упевненістю стверджують, що викладені прямо на грядки, подрібнені відходи, все одно рано чи пізно перепріють і перетворяться на корисні речовини для грунту.

Харчові відходи і рослинний садове сміття подрібнюють і акуратно укладають на міжрядді під рослини. Такий метод дуже ефективний при вирощуванні рослин на грунті, який закритий плівкою.

Основний мінус даного незвичайного способу в тому, що не всі раді бачити на грядках подрібнені харчові продукти. Під щільним і товстим шаром такої мульчі з легкістю можуть завестися комахи, а при сильному надлишку вологи, слимаки. Тому навіть такий метод утилізації різних відходів потребує контролю та уваги.

Переробити непотрібні відходи в якісний компост досить просто. Для цього не треба величезних витрат, спеціальних навичок і багато часу, а результат у вигляді збільшення врожаю і чистоти на ділянці, довго чекати не доведеться. І найголовніше, відбудеться покращення санітарно-екологічного стану території сіл нашої громади.

За матеріалами інтернет-ресурсу



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь