Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ про дорожньо-транспортну мережу Чорноострівської громади

Дата: 17.07.2020 15:38
Кількість переглядів: 1819

Фото без опису1. Нормативні документи, які регулюють «дорожні питання»

Лідером серед багатьох законодавчих актів  є Закон України  від 08.09.2005 № 2862 –ІV «Про автомобільні дороги». Саме цей документ регулює відносини, пов’язані з функціонуванням та розвитком автомобільних доріг.

Автомобільна дорога – це лінійний комплекс інженерних споруд, призначений для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів. Автомобільні дороги поділяють на ( ст.. 5 Закону № 2862):

  • Автомобільні дороги загального користування

Примітка: автомобільні дороги загального користування поділяються на автомобільні дороги державного та місцевого значення.

  • Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів
  • Відомчі (технологічні) автомобільні дороги
  • Автомобільні дороги на приватних територіях

2. Хто за які дороги відповідає

Державне управління автомобільними дорогами загального користування ( тими, що знаходяться у державній власності) здійснює Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор), яке має органи управління на місцях – служби автомобільних доріг. У свою чергу, органи місцевого самоврядування здійснюють управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст, інших населених пунктів, які знаходяться в їх віданні ( тобто у комунальній  власності згідно зі ст..16,17 Закону № 2862).

Джерело фінансування доріг залежить  від того, в чиєму управлінні знаходиться така  дорога: або у віданні органу державного управління автомобільними дорогами загального користування державного значення, або у комунальній власності органу місцевого самоврядування.

Комунальні дороги — відповідальність керівництва конкретного міста, села чи громади. Їхня загальна протяжність в Україні — 250 тисяч кілометрів. На балансі обласних державних адміністрацій 123 тисячі кілометрів доріг місцевого значення. Дороги державного значення, протяжність яких в Україні майже 47 тисяч кілометрів ,— це парафія “Укравтодору”. Із цих 170 тисяч кілометрів державних доріг – 95% потребують ремонту, а 40% -повного відновлення.

3. Що зроблено і заплановано

Одним із пріоритетних напрямків  розвитку нашої громади  визначено  розвиток інфраструктурних об’єктів ОТГ, в тому числі дорожньо-транспортної мережі, яка знаходиться у нашій комунальній власності.

На території Чорноострівської селищної ради в 21-му населеному пункті рахується понад 175 кілометрів доріг комунальної власності, які потребують ремонту. За період 2016-2019 рр. в населених пунктах громади  було виконано поточних ремонтів доріг на суму майже 8,2 млн. гривень. На 2020 рік заплановано провести поточний ремонт дорожнього покриття комунальних доріг громади на суму 3 млн. гривень.

До 2016 року на поточний ремонт доріг комунальної власності виділялись мізерні кошти. Завдяки реформі децентралізації, місцеві громади виділяють в рази більше коштів на ремонт дорожнього покриття.

Виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради намагається провести розподіл коштів на поточний ремонт доріг враховуючи принцип соціальної справедливості для всіх 21-го населених пунктів громади. Багато населених пунктів мають навіть ґрунтові дороги, які необхідно ремонтувати, аби мешканці у осінньо-зимовий період могли добратися до своїх осель та до закладів соціальної сфери, діти – до навчальних закладів. Незважаючи на ці виклики, виконавчий комітет докладає максимум зусиль для створення сприятливого середовища проживання у сільській місцевості.

 

На території громади пролягають дві дороги державного значення, це Т-23-11сполученням Хмельницький – Волочиськ та Т-23-02 сполученням Чернелівка-Городок-Смотрич, управління функціонуванням яких здійснює Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області. Дорога Т-23-11 пролягає через вул. Центральну в с. Грузевиця, вул. Центральну в с.Мар’янівка, вул. Садову в смт Чорний Острів, вул. Шевченка в с. Ляпинці та сполучається із  під’їздом до села Захарівці. Дорога Т-23-02 пролягає через вул. Центральну в с. Миколаїв, сполучається із під’їздом  до села Манилівка, по вул. Центральна в с. Антонівка,сполучається із під’їздом до села Вовча Гора та вул. Осташковецьке шосе, по вул. Бузька в смт. Чорний Острів, по вул. Рідкодубське шосе в с. Мар’янівка, по вул. Центральній с. Педоси. 

 

З метою підвищення експлуатаційної характеристики доріг державного значення та безпеки дорожнього руху виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради неодноразово звертався до Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, яка є балансоутримувачем  даних доріг, з вимогою про  проведення капітального ремонту ділянок доріг, які цього потребують. Неодноразово ми зверталися до Управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області щодо здійснення габаритно-вагового контролю великогабаритних транспортних засобів та до ГУ НП у Хмельницькій області щодо обмеження їх руху на проблемних ділянках  дороги. Багато в цих перемовинах нами досягнуто, але ще більше необхідно зробити. І ми це зробимо, незважаючи на всі виклики.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь