A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ про дорожньо-транспортну мережу Чорноострівської громади

Дата: 17.07.2020 15:38
Кількість переглядів: 1735

1. Нормативні документи, які регулюють «дорожні питання»

Лідером серед багатьох законодавчих актів  є Закон України  від 08.09.2005 № 2862 –ІV «Про автомобільні дороги». Саме цей документ регулює відносини, пов’язані з функціонуванням та розвитком автомобільних доріг.

Автомобільна дорога – це лінійний комплекс інженерних споруд, призначений для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів. Автомобільні дороги поділяють на ( ст.. 5 Закону № 2862):

  • Автомобільні дороги загального користування

Примітка: автомобільні дороги загального користування поділяються на автомобільні дороги державного та місцевого значення.

  • Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів
  • Відомчі (технологічні) автомобільні дороги
  • Автомобільні дороги на приватних територіях

2. Хто за які дороги відповідає

Державне управління автомобільними дорогами загального користування ( тими, що знаходяться у державній власності) здійснює Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор), яке має органи управління на місцях – служби автомобільних доріг. У свою чергу, органи місцевого самоврядування здійснюють управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст, інших населених пунктів, які знаходяться в їх віданні ( тобто у комунальній  власності згідно зі ст..16,17 Закону № 2862).

Джерело фінансування доріг залежить  від того, в чиєму управлінні знаходиться така  дорога: або у віданні органу державного управління автомобільними дорогами загального користування державного значення, або у комунальній власності органу місцевого самоврядування.

Комунальні дороги — відповідальність керівництва конкретного міста, села чи громади. Їхня загальна протяжність в Україні — 250 тисяч кілометрів. На балансі обласних державних адміністрацій 123 тисячі кілометрів доріг місцевого значення. Дороги державного значення, протяжність яких в Україні майже 47 тисяч кілометрів ,— це парафія “Укравтодору”. Із цих 170 тисяч кілометрів державних доріг – 95% потребують ремонту, а 40% -повного відновлення.

3. Що зроблено і заплановано

Одним із пріоритетних напрямків  розвитку нашої громади  визначено  розвиток інфраструктурних об’єктів ОТГ, в тому числі дорожньо-транспортної мережі, яка знаходиться у нашій комунальній власності.

На території Чорноострівської селищної ради в 21-му населеному пункті рахується понад 175 кілометрів доріг комунальної власності, які потребують ремонту. За період 2016-2019 рр. в населених пунктах громади  було виконано поточних ремонтів доріг на суму майже 8,2 млн. гривень. На 2020 рік заплановано провести поточний ремонт дорожнього покриття комунальних доріг громади на суму 3 млн. гривень.

До 2016 року на поточний ремонт доріг комунальної власності виділялись мізерні кошти. Завдяки реформі децентралізації, місцеві громади виділяють в рази більше коштів на ремонт дорожнього покриття.

Виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради намагається провести розподіл коштів на поточний ремонт доріг враховуючи принцип соціальної справедливості для всіх 21-го населених пунктів громади. Багато населених пунктів мають навіть ґрунтові дороги, які необхідно ремонтувати, аби мешканці у осінньо-зимовий період могли добратися до своїх осель та до закладів соціальної сфери, діти – до навчальних закладів. Незважаючи на ці виклики, виконавчий комітет докладає максимум зусиль для створення сприятливого середовища проживання у сільській місцевості.

 

На території громади пролягають дві дороги державного значення, це Т-23-11сполученням Хмельницький – Волочиськ та Т-23-02 сполученням Чернелівка-Городок-Смотрич, управління функціонуванням яких здійснює Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області. Дорога Т-23-11 пролягає через вул. Центральну в с. Грузевиця, вул. Центральну в с.Мар’янівка, вул. Садову в смт Чорний Острів, вул. Шевченка в с. Ляпинці та сполучається із  під’їздом до села Захарівці. Дорога Т-23-02 пролягає через вул. Центральну в с. Миколаїв, сполучається із під’їздом  до села Манилівка, по вул. Центральна в с. Антонівка,сполучається із під’їздом до села Вовча Гора та вул. Осташковецьке шосе, по вул. Бузька в смт. Чорний Острів, по вул. Рідкодубське шосе в с. Мар’янівка, по вул. Центральній с. Педоси. 

 

З метою підвищення експлуатаційної характеристики доріг державного значення та безпеки дорожнього руху виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради неодноразово звертався до Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, яка є балансоутримувачем  даних доріг, з вимогою про  проведення капітального ремонту ділянок доріг, які цього потребують. Неодноразово ми зверталися до Управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області щодо здійснення габаритно-вагового контролю великогабаритних транспортних засобів та до ГУ НП у Хмельницькій області щодо обмеження їх руху на проблемних ділянках  дороги. Багато в цих перемовинах нами досягнуто, але ще більше необхідно зробити. І ми це зробимо, незважаючи на всі виклики.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь