A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Пам’ятний знак «Борцям за волю України»

Дата: 06.07.2020 16:53
Кількість переглядів: 1258

Фото без описуНа честь 100-річчя битви військ УНР під Чорним Островом

під орудою полковника Євгена Мишковського (Мєшковського)

        

Сьогодні історичну справедливість частково відновлено. Більше не існує нацистського Рейху, не існує й більшовицького Радянського Союзу. Світ категорично засудив їхні людиноненависницькі ідеології. Проте боротьба за українську Перемогу триває, і вона завершиться лише після цілковитого звільнення української території від російських окупантів.

6 липня 1920 року під Чорним Островом більшовицька кіннота Будьонного несподівано атакувала потяг, в якому перебував штаб Армії УНР. І, здавалося б, у безвихідній ситуації начальник штабу української армії Євген Мишковський повів штабних старшин в атаку. В цьому переможному бою Мишковського було смертельно поранено. Поет Євген Маланюк назвав Євгена Мишковського «генералом-лицарем», «людиною, яка не знала кривих ліній, тільки – прості». А генерал-полковник Микола Капустянський сказав, що він – «справжній богатир тілом і духом, людина нестримної енергії, великої працездатності й лицарської вдачі». Будьмо гідними кращих синів України.

В цей день в смт. Чорний Острів відбулось відкриття Пам’ятного знаку «Борцям за волю України» на честь 100-річчя битви військ УНР під Чорним Островом під орудою полковника Євгена Мишковського (Мєшковського). На урочистостях виступив  Чорноострівський селищний голова Михайло Дзісь, Він подякував всім, хто долучився до спорудження Пам’ятного знаку, а саме: Романюку Володимиру Віталійовичу – Директору Староконстянтинівського кар’єру, ФОП Миропольському Сергію Володимировичу,  ПП Завидовичу Юрію Івановичу, ПП Бойчуку Олексію Володимировичу та Бойчуку Сергію Володимировичу, Бойчуку Віталію Миколайовичу – директору Чорноострівського КП «Рембуд» та колективу Чорноострівського КП «Рембуд».

Працівникам КНП «Чорноострівська лікарня Чорноострівської селищної ради»: Драгану Олександру Васильовичу – завідуючому господарством; Рудому Юрію Володимировичу – робітнику по потужному ремонту;  Поліщуку Олександру Васильовичу – прибиральнику території; Дикому Сергію Григоровичу - завідуючому господарством КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради».

 

Художникам:

  • Буяр Олені Петрівні – вчителю Чорноострівського НВК;
  • Саянок Юлії Миколаївні – директору Комунального закладу «Центральна бібліотека Чорноострівської селищної ради» та колективу:
  • Гриснюк Валентині Іванівні – методистці;
  • Шевчук Юлії Олександрівні – бібліотекарці бібліограф;
  • Вознюк Ларисі Вікторівні – бібліотекарці комплектування;
  • Ліпській Руслані Олегівні – бібліотекарці відділу обслуговування дітей;
  • Банас Олені Іванівні – прибиральниці.

 

  • Крижанівській Галині Анатоліївні – завідуючій Бережанським сільським клубом та її діткам Валерії та Вікторії.

 

Пастух Ірині Анатоліївна – директорці Антонівського клубу-бібліотеки.

Ізбінському Івану Володимировичу – директору ТОВ «Нові аграрні технології» .

Гончар Володимиру Дмитровичу – керівнику виробничого підрозділу с. Осташки ТОВ «Нові аграрні технології».

Пасічнику Ігорю Ростиславовичу – шляховому майстру.

Цимбалюку Валерію Анатолійовичу – директору Чорноострівського ХПП.

Фермерам Павлюку Павлу Олексійовичу та Павлюку Олексію Олексійовичу.

Лабазюк Віолеті Олександрівні – голові БФ «Ми поруч».

Худенко Антону Антоновичу – директору приватного підприємства «Агропродукт».

Войтовичу Юрію Васильовичу – директору ТОВ «Мальма».

Михайлюку Мирославу Вікторовичу – керівнику філії «Хмельницького райавтодору».

ПП Фертюку Володимиру Вікторовичу.

 

На відкритті виступили заступник голови Хмельницької обласної ради Валерій Лєсков, директор департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА Інна Михайлова,  голова благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч»  Віолета  Лабазюк та начальник Центрального міжрегіонального відділу  Українського інституту національної пам'яті  кандидат історичних наук Богдан Галайко.

Право відкрити Пам’ятний Знак «Борцям за волю України» було надано молоді Чорноострівщини  Валерії Рудковській та Дмитру Малькуту.

В пам’ять полеглих була оголошена Хвилина мовчання.

Освячення Пам’ятного знаку «Борцям за волю України» на честь 100-річчя битви військ УНР під Чорним Островом під орудою полковника Євгена Мишковського провели  отець  Віталій,  отець Роман, отець Іван, отець Андрій, голова ради капеланів Хмельницького військовий капелан отець Даніїл Тарнавський та члени ради капеланів.

Лягли квіти до підніжжя Пам’ятного знаку «Борцям за волю України», пам’ятника «Героям Небесної Сотні, Захисникам України» та могили воїнам УНР, які загинули в бою під Чорним Островом на старому кладовищі  від голови Чорноострівської селищної ради Михайла Семеновича Дзіся, ОДА, ОР, РДА, РР,  гостей, вдячних чорноострівчан та мешканців громади.

На  дійстві були присутні гості  з Тернополя де на Микулинецькому кладовищі міста знайшов вічний спочинок справжній син української землі генерал-хорунжий Євген Мишковський. Слово мав директор Тернопільського обласного  методичного центру народної творчості Володимир  Сушко і співак та композитор, методист Тернопільського обласного  методичного центру народної творчості Іван Виспінський. Дяку та шану героям виразили Народний аматорський ансамбль української пісні «Чорноострівчанка» та ансамбль викладачів ДМШ.

Як символ Волі, жертовності наших героїв та незалежності держави вдячна молодь Чорного Острова посадила кущ калини  борцям за Волю України. Ми низько вклоняємось тим патріотам, які розпочали і продовжують боротьбу за нашу незалежність. Багато роботи ще попереду, але вона обов’язково буде зроблена, і ми всі разом будемо жити в тій державі, яку поважатиме весь світ. Ми – єдина країна, єдина нація. Слава Україні!»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь