A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Цих Днів не згасне вічна слава

Дата: 08.05.2020 11:26
Кількість переглядів: 929

Фото без опису8 й 9 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення і 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі. Цьогорічне свято проходить під гаслом #ПамятаємоПеремагаємо. Символом пам’яті про жертв війни залишається червоний мак.

Пам’ять: вона кличе, вона хвилює, вона торкає наші серця. Минають роки, відлітають у вічність, але є дати, не підвладні рокам – це День Перемоги» – цей вираз залишився в серцях людей на все життя.

Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день назавжди залишиться для нас затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближували, як могли, люди, котрим було дуже не легко в ті вогненні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед нашими ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги. Все менше залишається їх в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, на скронях – сивина. Але вони пам’ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати. Неможливо позбутися нав’язливої жахливої думки: а прийде ж день, коли піде з життя останній з цих літніх людей з орденами. В Чорноострівській громаді до сьогодні живуть ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди та вдови Другої світової війни: с. Мар’янівка – Гуменюк Василь Михайлович ветеран війни; інвалід війни 2 групи; вдови – Шевчук Поліна Семенівна, Паленко Марія Іванівна; Наконечна Марія Гнатівна; Шкваровська Олена Францівна; Бабій Михайло Іванович в’язень концтаборів та Кирилюк Надія Євгеніївна ветеран с. Мартинівка; с. Вовча Гора – Галус Галина Володимирівна; Горбатюк Володимир Петрович ветерани, учасники бойових дій; с. Рідкодуби - Романюк Василь Феодосійович – ветеран війни, інвалід війни 1 групи; Кашуба Галина Миколаївна – ветеран війни, учасниця бойових дій; Банашко Надія Сидорівна, Банашко Марія Сергіївна – вдови; Гончар Ганна Миколаївна вдова с. Осташки; Цепла Лідія Іванівна вдова с. Лапківці; Ларіонова Віра Іванівна вдова с. Везденьки; Будник Марія Юхтимівна вдова Малі Орлинці; Кондратюк Зофія Денисівна вдова с. Ляпинці.

А скільки не повернулось з полів бою. В кожному селі громади прибирають біля пам’ятників односельчанам щоб 8 та 9 травня прийти до них та віддати дяку та шану воїнам-визволителям.

Піде у вічність час і понесе з собою живі спогади. Що ж залишиться після них? А залишиться пам’ять, світла пам’ять про незабутніх героїв. Цього дня ми згадуємо полеглих і живих, воїнів і мирних жителів - всіх, завдяки кому була завойована Перемога у Другій світовій війні 1939-1945 років. Пройшло вже  75 років, але події того часу не забуті - вони живі в спогадах ветеранів, відображені на сторінках книг. Пам'ять про трагічні дні передається з покоління в покоління, і ми повинні її зберегти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь