Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Голодомор 1932-1933 років

Дата: 25.11.2019 10:20
Кількість переглядів: 1012

Фото без описуНа початку тридцятих років Україна, яку всі знали як житницю Європи, була приречена сталінським комуністичним режимом помирати з голоду. Поділля – сільськогосподарський центр України – за час Голодомору втратило чверть населення. У четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв Голодомору.

Голод в Україні розпочався восени 1932 року і тривав до літа 1933року. За цей період від недоїдання та супроводжуючих його хвороб померло за різними даними від 5 до 7 млн. осіб.

Зігнавши людей в колгоспи влада зіштовхнулась з масовим саботажем селян, що призводило до зриву доведених з верху планів хлібозаготівель. За це і було покарано селян шляхом примусових конфіскацій хлібних запасів.

Комісія відправлена Сталіним в Україну наприкінці 1932року, висловила думку про організований саботаж хлібозаготівель. Почались арешти голів колгоспів і радгоспів та активістів серед селянства. На селі відбувались масові арешти, конфіскація майна і виселення.

Люди рятуючись від голодної смерті їли все, траплялись випадки канібалізму. Сталінське ж керівництво не визнавало факту голодомору, а місцеве керівництво щоб вислужитись перед Москвою подвоювало плани хлібозаготівель. Таким чином було здійснено геноцид українського народу голодом. Відносно смертності в селах громади то мартиролог «Національної Книги Пам’яті жертв голодомору в Україні» укладений на підставі даних книг актів цивільного стану наводить такі цифри.

В Антонівці встановлено імена 49 померлих від голоду

Катеринівці – 33

Грузевиці – 67

Захарівцях – 34

Манилівці – 110

Миколаєві – 117

Осташках – 121

Бережанці – 57

Мартинівці – 30

Педосах – 84

Лапківцях – 52

Рідкодубах – 63

Ставчинцях – 144

Чорному Острові – 65

Всього в селах громади померло від голоду 997 чоловік.

23 листопада цього року вся Україна відзначала 86-ту річницю пам’яті по безвинно померлих 7,5 млн. людей України. Схилимо голови, запалимо свічки, будемо просити Бога упокоїти їхні душі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь