Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Обережно! Африканська чума свиней!

Дата: 14.06.2017 14:46
Кількість переглядів: 1005

До уваги громадян, які займаються вирощуванням,

утриманням та реалізацією живих свиней та продукції з них!

В зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней на території України та області, можливістю поширення збудника інфекції з метою недопущення поширення захворювання на території нашої громади  виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради просить  Вас у випадку виявлення трупів диких, свійських свиней, відходів тваринного походження на території нашої громади негайно повідомити державну службу ветеринарної медицини за тел.67-22-98, або виконавчий комітет Чорноострівської селищної ради за тел.62-21-41.

Заходи з ліквідації АЧС:

вилучають всіх свиней та отриману від них продукцію;

- вилучених тварин піддають умертвінню в найкоротший строк під постійним наглядом та таким способом, який гарантує недопущення розповсюдження вірусу АЧС під час транспортування та забою;

- туші тварин, трупи тварин, що загинули, продукцію тваринного походження, старі дерев’яні приміщення, гній, залишки корму, тару, малоцінний інвентар, дерев’яні підлоги, годівниці, перегородки та інші ймовірно контаміновані матеріали, речовини та відходи спалюють на площадках, спеціально відведених для цього в межах епізоотичного вогнища;

- сперма, яйцеклітини та/або ембріони свиней, зібрані в господарстві у період між можливим занесенням хвороби в господарство та вжиттям карантинних заходів, знищуються під наглядом спеціалістів державної служби ветеринарної медицини України таким чином, щоб запобігти ризику розповсюдження вірусу АЧС;

- при відсутності можливості спалити трупи тварин та все вищевказане їх закопують на території епізоотичного осередку на глибину не менше 2 метрів. Шар землі з приміщень, де утримувались свині, глибиною 10-15 см знімають і разом з гноєм закопують у спеціально вириту канаву на глибину не менше 1,5 метра від рівня ґрунту. Гній пересипають сухим хлорним вапном, яке містить не менше 25% активного хлору, з розрахунку 0,5 кг/м-2, зволожують водою, а потім переміщають у траншею. Протягом року на місці захоронення забороняється проведення земельних робіт;

- після реалізації вищевказаних заходів приміщення, у яких утримувались свині, транспортні засоби, що використовувались для перевезення свиней та/або їх туш, підстилки, гною, гнійної жижі, повинні бути очищені та продезінфіковані методом, що гарантує знищення вірусу АЧС;

- проводяться дератизація та дезінсекція, трупи гризунів спалюють;

- у випадку первинного спалаху хвороби проводиться вивчення геному збудника АЧС.

Заходи щодо недопущення поширення АЧС:

1) негайно беруться на облік усі свині в господарствах незалежно від форми власності, попереджаються письмово керівники господарств і власники тварин про заборону продажу, переміщення, випускання з приміщень і самовільного забою свиней;

2) у найкоротший строк вилучаються у населення всі свині, розташовані в зоні захисту, і разом з тваринами господарств, підприємств і організацій цієї зони направляються для забою до найближчого переробного підприємства або забійних пунктів. Для перевезення тварин обладнуються кузови транспортних засобів і причепів. Транспортний засіб з тваринами супроводжується спеціалістами ветеринарної медицини або працівниками ветеринарної міліції з проведення карантинних ветеринарних заходів Міністерства внутрішніх справ України. Зупинка транспортних засобів з тваринами в населених пунктах забороняється;

3) транспортний засіб після перевезення свиней піддається механічному очищенню та дезінфекції на спеціально відведеному майданчику на території зазначеного переробного підприємства або забойного пункту.

Про проведену санітарну обробку транспортного засобу робиться запис у журналі та відмітка в санітарній книжці водія;

4) забій свиней у зоні захисту проводиться з дотриманням ветеринарно-санітарних правил, унеможливлюючи розповсюдження вірусу;

5) шкіри забитих свиней знезаражують у насиченому (26%) розчині кухонної солі з 1% соляної кислоти (з розрахунку на HCl) при температурі дезрозчину +20-22 °C. Водний коефіцієнт 1:4 (на одну вагову частину парних шкір 4 частини дезрозчину). Шкіри витримуються у дезрозчині 48 годин, після чого вони нейтралізуються. Подальше їх використання визначається ДНПК згідно з чинним законодавством;

6) м’ясо та інші продукти, отримані від забою свиней, переробляються на варені вироби, реалізація яких дозволяється після узгодження з відповідним державним санітарним лікарем;

7) субпродукти, кістки, а також боєнські конфіскати переробляють на м’ясо-кісткове борошно. При неможливості виготовлення м’ясо-кісткового борошна вказана сировина піддається проварюванню протягом 2,5 години під контролем фахівця ветеринарної медицини і використовується у корм птиці;

8) затримані під час огляду на постах тварини, що супроводжуються відповідними ветеринарними документами, підлягають забою, м’ясо, отримане від них, - термічній обробці, що гарантує знищення вірусу. У випадку, коли ветеринарні документи відсутні, тварини направляються на технічну утилізацію. Це саме стосується сировини та продукції тваринного походження;

9) організовується знищення бродячих котів і собак гуманними методами, а також дератизацію на території, де введений карантин;

10) береться на облік усе поголів’я свиней. Забороняється випас свиней;

11) забороняється торгівля на ринках свинями та продуктами їх забою;

12) забороняється відділенням зв’язку приймати посилки від громадян з продуктами та сировиною тваринного походження із зони захисту.

У зоні нагляду проводиться обов’язкове щеплення всього поголів’я свиней проти класичної чуми свиней.

(Витяг з «ІНСТРУКЦІЇ щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», затвердженою наказом Міністерства аграрної політики  та продовольства України №81 від 05.03.2014р.)

Дії у випадку надзвичайних ситуацій

Обережно! Африканська чума свиней!

На даний час в Україні епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) залишається дуже напруженою.

Селищна рада стосовно посилення заходів щодо недопущення виникнення АЧС на території Чорноострівської об’єднаної громади рекомендує:

-  не купувати м’яса на  стихійних ринках;

- тварин, сировину, продукцію тваринного походження, корми завозити тільки з територій, вільних від АЧС;

- тварини, сировина, продукція тваринного походження, корми, що завозяться на територію громади, повинні супроводжуватися необхідними ветеринарними документами.

Африканська чума свиней (АЧС) — висококонтагіозне вірусне захворювання свиней, характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, некродістрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значного економічного збитку.

Перші випадки захворювання реєструвалися в Африці в 1920 році (Ангола, ПАР). В даний час АЧС реєструється в багатьох країнах нашого континенту.
Хворіють АЧС домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку і статі.

Збудник хвороби — ДНК вірус. Вірус стійкий до широкого спектру температур і кислотно-лужного середовища. Вірус АЧС зберігається життєздатним:

- у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів;

- у гної та грунті — до 3-х місяців;

- у трупах свиней — до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців;

- у солонині — до 1 року;

- у замороженому м’ясі — до 3 років.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Клінічні ознаки, характерні для хворих свиней:

- раптова загибель тварини, без клінічних проявів;

- підвищення температури тіла до 42 градусів С;

- млявість, зниження апетиту, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, спрага, тварини лежать, зарившись у підстилку;

- задуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), слизові виділення з носа і очей, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у свиноматок;

- синюшність шкіри і червонувато-фіолетові плями живота, підгрудка, вух, п’ятачка і кінцівок.

Захворювання охоплює до 65% поголів’я, 85 — 100% яких гине протягом 6-13 діб. Хвороба може швидко поширюватися на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

Як відбувається зараження свиней?

Свині заражаються при безпосередньому контакті (повітряним шляхом, аліментарним, через паразитів), а також опосередковано: через ґрунт, не знезаражений корм, предмети догляду та утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, обслуговуючий персонал, птахів, комах.

В даний час вакцини для профілактики АЧС немає. У разі виникнення спалаху захворювання, проводяться карантинні заходи щодо попередження поширення захворювання шляхом знищення всього поголів’я свиней на даній території з наступним спаленням трупів тварин, механічного очищення і дезінфекції приміщень та території утримання свиней. Матеріальну компенсацію збитків, внаслідок вилучення тварин, компенсується власникам за рахунок коштів резервного  фонду держбюджету.

Профілактика поширення АЧС:

- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вільного вигулу і контакту з іншими тваринами;

- обслуговувати тварин тільки у змінному спецодязі, використовуючи окремий інвентар і предмети догляду;

- заборона відвідування господарств і тваринницьких приміщень сторонніми особами;

- не купувати свиней, продукти свинарства у невстановлених для цього місцях і без супровідних ветеринарних документів;

- не забивати хворих свиней і не переробляти туші хворих тварин;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою без попереднього проварювання;

- не містити в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.

При підозрі захворювання свиней АЧС необхідно негайно оповістити ветеринарну службу! Тел.67-22-98.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь