A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Відкритий конкурс читців та театральних колективів ім. Леоніда Івановича Глібова «Дух Генія вита Подільським краєм»

Дата: 27.03.2018 10:32
Кількість переглядів: 999

Фото без описуЛеонід Іванович Глібов – байкар, письменник, слава про нього вийшла за межі України ще за життя поета, його твори любили всі дорослі і діти, особливо гострі та влучні байки. Чарівні поетичні рядки і сьогодні відкривають підростаючому поколінню красу рідної природи, вчать любити рідну землю, солов’їну мову, боротися за правду, за незалежність.

Закінчивши Ніжинський ліцей вищих педагогічних наук князя Безбородька, який мав славу провідного навчального закладу у царській Росії, у якому в свій час навчалися М.Гоголь, Є.Гребінка, А.Мокрицький, М.Гребень та інші діячі культури та літератури у 1856 році він  має диплом про закінчення навчального закладу і при допомозі впливових друзів отримує посаду викладача історії та географії в повітовому дворянському двохкласному училищі у Чорному Острові, який на цей час був як промисловим, так і навчально-культурним центром на Прибужжі.

Містечко, як і прилеглі села належали польському магнатові графу Карлу Пшездецькому. Ряд архівних матеріалів дають нам повне уявлення про педагогічну та літературну діяльність Леоніда Глібова на Поділлі. З жовтня  1856 року він «смотритель Черноостровского дворянского училища», має вік 30 років, платню одержує 300 карбованців сріблом на рік, має дружину Параску Федорівну та дочку Ліду.

Поряд з педагогічною роботою Леонід Глібов багато працює як поет, надсилаючи свої твори до «Черниговских губернских ведомостей», до Львівського видавництва «Дзвіночок». Так зростає популярність поета-байкаря.

Більше двох років провів у мальовничому подільському містечку Чорний Острів Л.І.Глібов, навчав дітей, писав байки, вірші. Особливим став вірш «Журба», до якого український композитор М.Лисенко написав музику. Бо й досі стоїть недалеко від Чорного Острова ота «гора високая» – Вовча Гора, як її звуть у народі. І схилені верби немов би  й досі шелестять про нерозраджену журбу поета, життя котрого минуло в боротьбі за кращу долю народу і не щедре було на радість. Пісню «Журба»  співають і сьогодні.

За неповних три роки перебування у Чорному Острові поет написав понад 72 своїх творів, байки «Билина», «Вівчар», «Лящі», «Пісня», «Щука».

Вже традиційно, продовж багатьох років, містечко Чорний Острів приймає юних пошановувачів байки на відкритий конкурс читців та театральних колективів ім. Леоніда Івановича Глібова «Дух Генія вита Подільським краєм». Цьогоріч він зібрав більше восьмидесяти виконавців та колективів. Вперше була представлена номінація «Малюнок та декоративно – прикладне мистецтво» де його учасники демонстрували своє бачення байок Л. Глібова. Цьогоріч він був багатим на гран-прі та призові місця.

Гран-прі конкурсу в різних вікових категоріях вибороли: Завірюха Софія Хмельницька ДШМ; Масна Марина – театральна студія «Летючий корабель»; Пасічник Катерина – Марянівська ЗОШ; Василенко Артем – Хмельницький палац творчості дітей та юнацтва;Михальчук Владислав – Хмельницька ДШМ та колектив «Співограй» Захаровецької ЗОШ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь