A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорноострівська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Запобігання пожежам!!!

Дата: 29.03.2017 12:02
Кількість переглядів: 906

Основні причини пожежі в побуті

Виникнення пожежі на промислових, виробничих або громадських об'єктах в більшості випадків відбувається в результаті грубого порушення правил безпеки. Проте в побутових умовах вимоги до забезпечення пожежної безпеки менш жорсткі, з-за чого саме такі загоряння вважаються найбільш поширеними. Справа в тому, що причини пожежі в побуті не завжди обумовлені порушеннями технічних правил експлуатації устаткування, хоча і ця категорія пожеж зустрічається нерідко. Як правило, займання в побутових умовах обумовлені випадковостями і людським фактором, що, втім, не скасовує відповідальності винуватців.

В чому особливість побутового пожежі?

Фото без опису

Існує три типи пожеж – індустріальний, природний (лісовий) і побутової. У плані загрози матеріального майна і людським життям побутові пожежі, як правило, менш небезпечні. Тим не менше їх поширеність змушує відповідальні органи регулярно підвищувати ефективність профілактичних заходів. Отже, чим же характеризуються причини пожежі в побуті і що їх відрізняє? В першу чергу це місце виникнення. Такі загоряння зазвичай відбуваються в житлових будинках або культурно-громадських будівлях. Відповідно, і винуватцями побутових пожеж найчастіше є службовці або працівники, а відвідувачі, мешканці, перехожі і діти. Єдине, що об'єднує цю групу загорянь з іншими, так це технічні неполадки в обладнанні або електроприладах, які можуть виступати опалювачами вогню. Тепер можна докладніше розглянути, що саме може стати причиною пожежі.

10 причин пожеж в побуті

Фото без описуСкладно провести суворе розмежування між окремими пунктами, тим не менш такий перелік дозволить детальніше ознайомитися з основними чинниками, які призводять до побутового пожежі:

?  Дитячі пустощі.

?  Непотушенна сигарета.

?  Порушення в монтажі або експлуатації електрообладнання.

?  Використання приладів, які не мають адаптації до електромережі.

?  Пошкодження в проводці або неправильне її укладання.

?  Порушення в експлуатації опалювального обладнання.

?  Застосування вогненебезпечної інструменту з метою ремонту або будівництва.

?  Неправильне поводження з хімічними препаратами.

?  Порушення в поводженні з піротехнічними засобами.

?  Розведення багать у підвальних приміщеннях і на горищах.

Кожна з означених причин має свою статистику подій, яка, очевидно, може відрізнятися від кількості пожеж, що сталися в силу інших факторів. Тому слід виділити найбільш поширені причини пожеж у побуті, знання яких дозволить підвищити шанси на попередження таких загорянь у майбутньому.

Необережне поводження з джерелом вогню

Фото без описуДо цієї категорії порушень відноситься куріння в квартирі і дитячі ігри з вогнем. Як не дивно, ці очевидні причини пожеж донині залишаються актуальними. На жаль, вони ж є і найбільш небезпечними з точки зору наслідків. Наприклад, людина в нетверезому стані, який втрачає контроль під час куріння, ризикує зробити ненавмисний підпал квартири. Не так рідко зустрічаються і причини виникнення пожежі в побуті з вини дітей, які без нагляду з боку дорослих грають з сірниками. Ситуація ускладнюється тим, що малюки не в змозі здійснити належні заходи щодо гасіння пожежі, особливо в разі інтенсивного запалення. Дані фактори вимагають особливої уваги і з тієї причини, що є найбільш небезпечними для людського життя.

Порушення в монтажі та експлуатації приладів

Фото без описуПодібні причини не так небезпечні порівняно з першою групою і в більшості випадків, на щастя, призводять лише до псування техніки. Незважаючи на це, при відсутності своєчасних заходів по боротьбі з вогнем наслідки можуть бути набагато гіршими. У той же час порушення в установці і використанні електрообладнання слід розглядати як найбільш поширені причини пожеж у побуті разом з необережним поводженням з вогнем. На практиці це може бути порушення підключення електроприладів, серед яких духові шафи, пральні машини, які потребують заземлення. В плані порушень експлуатації спектр потенційно небезпечних приладів ще ширше і включає телевізори, праски, пилососи, кухонні комбайни і т. д.

Порушення в експлуатації пічного опалення

Фото без описуЦе окрема і досить специфічна група порушень техніки безпеки, яка також несе небезпеку з точки зору загоряння. Особливо в квартирах і приватних будинках, віддалених від центральних магістралей водо - і газопостачання, основні причини виникнення пожежі в побуті зазвичай пов'язують з індивідуальними джерелами обігріву, серед яких і пічне обладнання. Це, зокрема, можуть бути каміни, так звані буржуйки, газові плити, радіатори. Для загоряння достатньо уголька, випав з камери згоряння на підлогу. Газові прилади і зовсім становлять небезпеку вибуху, в результаті якого є ризик не тільки пожежі, але й людських жертв. Але найчастіше такі пожежі трапляються через залишені без нагляду приладів, які працюють з навантаженням на мережу. Ситуація затьмарюється тим, що пожежні рукава в таких квартирах є рідкістю, тому про ефективної та своєчасної боротьбі часто доводиться забути.

Розведення багать

Здавалося б, при розведенні багаття необхідно передбачити можливість «розповзання» вогню по навколишньої місцевості та вжити відповідні заходи. Якщо згадати, які найбільш поширені причини пожеж у побуті трапляються з-за зовнішніх випадкових факторів, то розведення багаття в умовах сильного вітру може вийти на одне з перших місць. Небезпека збільшується в осінній час, коли до вітру додається суха і тепла погода. Однак, мають певне поширення і багаття в приміщеннях. Їх рідкість при цьому компенсується на порядок зростаючою небезпекою пожежі. Згадані горища і підвали можуть стати місцем активного, а іноді і безперешкодного поширення полум'я.

Фото без опису

Інші причини пожеж

Найбільшу увагу в інструкціях і правилах безпеки отримують саме поширені причини пожеж в побуті, але є й інші джерела займання, про яких теж варто знати. Наприклад, в процесі ремонту далеко не багато хто замислюється про те, наскільки безпечні можуть бути оздоблювальні матеріали. При цьому, якщо використовується мелкодисперсная фарбування із застосуванням фарбопульта, то є ризик отримати коротке замикання. Більш того, лакофарбові покриття на нітро-основі самі собою є легкогорючими.

Ще одна небезпека може чекати, здавалося б, з найбільш невинною боку. В період свят, прикрашаючи кімнату різними гірляндами, ліхтариками та легковоспламеняемими прикрасами, слід бути готовим до пожежі. Будь-яка необережна маніпуляція з сірниками, запальничкою або сильно нагрітою поверхнею може стати причиною займання. Зрозуміло, це не основні причини пожежі в побуті, але певний відсоток нещасних випадків пов'язаний саме з подібними ситуаціями.

Як діяти при пожежі?

Якщо запобігти небезпека не вдалося і пожежа почалася, то слід негайно вжити відповідних заходів з порятунку людей або, якщо є можливість, ліквідації займання. В першу чергу необхідно вимкнути електроприлад, який міг стати причиною загоряння. Якщо цього зробити не вдалося, то слід відключити електроживлення всієї квартири в щитку. Оскільки причини пожежі в побуті можуть бути не пов'язані з технікою, то порядок дій може бути іншим. У будь-якому випадку перші спроби гасіння пожежі слід зробити у вигляді накривання джерела вогню щільним несинтетическим полотном. Даний спосіб дозволить захистити полум'я від кисню, за рахунок якого і відбувається горіння. Разом з цим необхідно зробити дзвінок в пожежну службу, вказавши точні дані місцезнаходження та інші дані, які можуть знадобитися оператору. Після цього, якщо спроби боротьби з вогнем ні до чого не привели, слід вивести людей з приміщення й залишити квартиру.

Висновок

Фото без описуЯк показує практика, грамотно скоординовані перші дії при пожежі дозволяють якщо не запобігти його подальший розвиток, то істотно мінімізувати ризики. Якими б ні були причини пожежі в побуті, їх нескладно виявити вже в перші хвилини займання. Наприклад, по характерному запаху гару в під'їзді можна зробити висновок про пожежу. Місцем займання може виявитися не тільки квартира, але і поштовий ящик, контейнер, проводка і т. д. Необхідно як можна швидше виявити джерело вогню і постаратися його ліквідувати підручними засобами. Якщо немає можливості зробити це самостійно, то буде не зайвим звернутися за допомогою до сусідів. Найбільш важкі ситуації пов'язані з пожежами в закритих квартирах, де можуть перебувати люди. В даному випадку необхідно виламати двері, після чого надати людям допомогу. Існує і безліч інших нюансів, які слід враховувати при боротьбі з побутовим пожежею, але краще всього – спочатку мінімізувати всі ризики загоряння.

Шановні громадяни!
Будьте обережні з вогнем – не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей дошкільного віку без нагляду.
Будьте уважними!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь